İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Küresel Çapta Konut Fiyatları Geriliyor! Türkiye'de Konut Piyasası Nasıl Etkilenecek?

Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutmak için attığı adımlar neticesinde küresel çapta konut fiyatlarında gerileme başladı. Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler Türkiye'deki konut piyasasını etkileyecek mi?


Düşük faizli konut kredilerinin de etkisiyle küresel çapta gayrimenkul piyasasında hararet dinmeye başladı. Kredi maliyetlerindeki artışlar ve aşırı yüksek fiyatlar nedeniyle talebin düşmesi sonrasında fiyat artış hızı düşmeye başladı. Konut fiyatlarındaki küresel düşüşün Türkiye üzerindeki etkisi de merak ediliyor. Uzmanlar BDDK tarafından alınan son önlemler ile Türkiye'de ucuz ve bol kredi kullanımının biteceği görüşündeler.

Sözcü'nün haberine göre, uzmanlar diğer varlıklarda olduğu gibi konut fiyatlarında da artışların devam edeceğini, buna rağmen piyasada az da olsa bir dengelenme olacağı görüşünde. Konut fiyatlarında yaşanan artışlar dengelense de alım gücü kalmayan vatandaşı kredi kullanmadan ev alması hayal olacağı için bunun konut alımına çok fazla katkı sağlayacağı düşünülmüyor.

KÜRESEL KONUT PİYASASINDA SON DURUM

ABD Merkez Bankası Fed başta olmak üzere merkez bankaları birkaç yıldır düşük faiz politikası izliyor. Pandemi döneminde de yaşanan parasal gelişme sonrasında kredi maliyetleri de bir hayli düşmüştü. Konut alımı pek çok vatandaş için mantıklı bir yatırım olarak görülmeye başlanmıştı. Durum böyle olunca da konut fiyatları fahiş oranda arttı. Küresel ekonominin enflasyon, borsa kargaşası, jeopolitik riskler ile boğuştuğu ortamda konut fiyatlarındaki artış da durmaya başladı. Pek çok ilde konut talebinin azalması da fiyat artışlarının durmasında etkili oldu.

TÜRKİYE'DE KONUT FİYATLARI NASIL ETKİLENECEK?

Bu zamana kadar yayınlanan verilere göre Türkiye'de konut fiyatlarındaki artışta bir yavaşlama görülmedi. Uzmanlar, mayıs ve haziran ayından sonra alınan önlemlerin yükselmesinden dolayı konut fiyatlarının normale dönebileceğini öngörüyor.

Paylaş:

Aradığınız Ev İçin Sizi Arayalım

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir