İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Konut Satışında Türkiye Rekora Koşarken Avrupa Çakıldı

Türkiye'de konut satışları 2020'yi rekorla kapatmaya hazırlanırken, Avrupa konut pazarında tam bir dip yaşanıyor. Dünyayı etkisi altına alan küresel salgın koronavirüs nedeniyle mart ayında düşüşe geçen satışlar, haziran-ağustos ayları arasında kamu bankaları tarafından başlatılan faiz indirimiyle toparlandı. Ocak-ekimi kapsayan 10 aylık dönemde konut satışını, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27 artırarak 1 milyon 280 bin 852 adede ulaştıran Türkiye, şimdiden Avrupa lideri oldu.


YÜZDE 20 DÜŞ


Son 5 yıldır toplam konut satış adedinde Avrupa lideri olan Türkiye'yi yakından takip eden İngiltere, Fransa gibi ülkelerde ise pandemi nedeniyle 10 ayda konut pazarında ortalama yüzde 20'ye yakın bir daralma yaşanıyor. Eurostat verilerine göre, ağır bir pandemi dönemi yaşayan İngiltere, İtalya ve Fransa'da konut sektörü en fazla etkilenen alanların başında geldi. İtalya'da konut satış hacmi ilk çeyrekte yüzde 15.5, ikinci çeyrekte ise yüzde 27.2 düştü.


YABANCI KONUT SATIŞINDA DA ÖNE ÇIKIYORUZ


Faruk Akbal, Türkiye'de yabancıya konut satışında yükselişin sürdüğünü söyledi. Akbal, "Ekimde, bir önceki yıl aynı aya kıyasla yabancıya konut satışı yüzde 23 artışla 5.250'yi geçti. Bu yükseliş sürerse, bu sene toplamında geçen sene ile fark yüzde 5'in altına inebilir" dedi. Akbal, Avrupa'da örneklerin böyle olmadığını belirterek şöyle devam etti: "Yunanistan'dan Ocak-Ağustos 2020 arasında 368 yatırımcı ve 733 aile üyesi altın vize aldı. Bu, 2019 için onaylanan başvuru sayısının neredeyse 10 katı daha az. Nitekim 2019'da Yunanistan'da 3.428 yatırımcı ve 7.647 aile ferdinden gelen başvuruları onaylanmıştı. 2020'nin ilk yarısında yabancılar İspanya'dan 22.850 ev satın aldı. Geçen yıl aynı dönemine göre 10 bin adet azalan yabancıya satışta yüzde 40 düşüş yaşandı. Portekiz'in başkenti Lizbon'da ise yabancıların gayrimenkul yatırımı yılın ilk yarısında yüzde 53 düştü. Bu sene ikinci çeyrekte Lizbon'da sadece 233 konut satıldı.




Paylaş:

Aradığınız Ev İçin Sizi Arayalım

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir