İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

1- Ev Seçiminin Yapılmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Ev Bütçenizi Net Olarak Belirleyin

Ev araması başlangıcında bütçenizi doğru belirlemeniz, boşuna vakit kaybetmeme ve genellikle uzun süren bu süreçte enerjinizi tüketmemeniz açısından önemli. Bütçe belirlenmesindeki en önemli detaylardan biri de gelirinize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi yaklaşık olarak belirlemenizdir. Bu konuda Kale Yapı  olarak bankaların kredi limiti belirlemede kullandıkları yöntemlere göre geliştirdiğimiz ve güncel faiz oranları üzerinden çekebileceğiniz kredi tutarını hesaplayan ne kadar kredi çekebilirim hesaplama aracımızı kullanmanızı tavsiye ederiz.

Aklınıza Yatan Tüm Ev Seçeneklerini Ön Elemeden Geçirin

Konut alımı nispeten geri dönüşü zor bir süreçtir. Bundan dolayı karar vermeden önce tüm uygun ev seçeneklerini bir ön değerlendirmeden geçirmeniz, ileride pişman olmamak açısından önemli. Hızlı bir ön değerlendirme için temel alabileceğiniz ev ölçütleri:

 

  • ·        Bulunduğu konum,
  • ·        Fiyatı,
  • ·        Büyüklüğü,
  • ·        Bulunduğu katı,
  • ·        Ulaşım imkânları,

    Ayrıca bu listeyi tercihleriniz doğrultusunda daha genişleterek, size uygun ev seçeneklerini çok daha fazla daraltabilirsiniz.

 

 

Evin Krediye Uygunluk Şartlarını Araştırın

Bu süreçte krediye uygun olmayan bir ev için çaba harcamak, zaman kaybının yanında bu durumu bankaya ekspertiz ücreti ödedikten sonra öğrenmeniz durumunda, ekspertiz ücreti iade edilmediği için nakit kaybı yaşamanıza da neden olur.

 

Temel olarak krediye uygun evin taşıması gereken özellikler:

 

·        Evin kat irtifakı veya mülkiyeti olmalı,

·        Yeni yapılan bir konut ise çoğu banka için en az %80 oranında tamamlanmalı,

·        Sonradan evin projesine aykırı değişiklik yapılmamış olmalı,

·        Ev tapusunda niteliği “mesken” olarak geçmeli ve kullanılmalı,

·        Evin tapusu hisseli ise tüm hissedarlar paylarının satışını yapmalı,

·        Alım yapılacak kişinin, anne, baba, kardeş ve kardeş çocukları olmaması gerekli.

Ayrıca anne ve babanızın kardeşleri ile eşlerinden alım yapmanız durumunda dahi bankalar talebi muvazaalı işlem (şüpheli işlem) kapsamında ret edebilir. Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız alacağınız ev krediye uygun mu yazımızı inceleyin. Ayrıca konut kredisi kullanılamayacak durumlar hakkında bilgi almak için konut kredisi kullanılamayan durumlar sayfamızı ziyaret edin.

 

İstenilen Fiyat ile Piyasa Değerini Kıyaslayın

Evin fiyatını tam olarak belirlemek kolay bir işlem olmamakla birlikte, ekspertiz firmalarının da kullandığı “muadili ev” ve “kira fiyatlarına” göre ev değeri belirleme yöntemlerini kullanabilirsiniz. 

 

Muadili ev yöntemi, aynı konum, metrekare ve katta yer alan bütün konutların fiyatlarının ortalaması alınarak yapılır. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise muadili evin benzer bir konumda olmasıdır.

 

Kira bedeli yöntemi ise almak istediğiniz evin muadillerinin kira fiyatı ortalamasının 215 ile çarpılması sonucunda ev fiyatının bulunmasıdır. Bu işlemdeki 215 sayısı, son yıllarda yapılan hesaplamalarda kira yatırımının yaklaşık geri dönüşüm süresi olarak kabul edilir.

 

Bu iki yöntemi ayrı ayrı uygulayıp çıkan fiyatların ortalamasını almanız durumunda, daha sağlıklı bir ev fiyatlaması yapmış olursunuz. Daha detaylı bilgi için alacağınız evin gerçek değerini bulmanın yolları yazımıza bakın.  

 

Ulaşım Seçeneklerini ve Sosyal Alanlara Yakınlığını Değerlendirin

Ulaşım seçenekleri veya projelerine almak istediğiniz evin yakın olması, özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için yaşam kalitesini büyük oranda arttıran ve evin ileride değerlenmesindeki en önemli unsurların başında gelir. Ulaşım seçenekleri yanında, okul, hastane, park, vb. alanlara yakınlık ise eve artı değer katan ve zaman tasarrufu yapmanızı sağlayan ek değerlerdir.

 

Apartman Düzeni ve Komşuluk İlişkilerini Araştırın

Apartmanın ortak alanlarının yönetiminin iyi yapılması ve komşuluk ilişkilerin düzenli olması, alınacak evde yaşam kalitesine arttırmak adına önemli bir etken olarak kabul edilir. Hatta bazı durumlarda ev satışı sadece komşuluk ilişkilerinin iyi olmamasından bile kaynaklanır.

Alınacak Evde Kiracı Varsa Kira Sözleşmesi Şartlarını Değerlendirin

Almak istediğiniz evde kiracı oturuyorsa, mevcut kira sözleşmesi şartlarını incelemeniz ve bu doğrultuda karar vermeniz büyük önem taşır. Çünkü evi satın aldığınızda sözlü olarak bile yapılsa kira sözleşmesini de yasal olarak aynı şartlar ile devir almış olursunuz. Yani sözleşme bitimine kadar zam yapmaz ve şartları kiracı kabul etmediği sürece değiştiremezsiniz. Ayrıca kira sözleşmesi devam eden kiracıyı çıkarmak istemeniz durumunda, yeni ev bulması için yasal olarak 6 ay gibi bir süre tanımanızda gerekli.

 

Paylaş:

Aradığınız Ev İçin Sizi Arayalım

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir