İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Emlak Sektörüne Değer Katacak Düzenleme

Emlak danışmanlığı sektöründe haksız rekabeti ortadan kaldırmayı ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlayan yeni yasal düzenlemeyi desteklediklerini belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, bu sayede sektördeki iş gücünün niteliğine önemli katkı sağlanacağını ve tüketicilerin daha kaliteli hizmet almasının mümkün olacağını söyledi.


Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmî Gazetede yayımlandı. Taşınmaza yönelik alım-satım ve kiralama hizmetleriyle birlikte verilebilecek hizmetlerin çerçevesini çizen yönetmelik uyarınca, artık yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacak ve belgesi bulunmayan işletmeler ilan sitelerine de üye olamayacak.

Yeni düzenleme neler getiriyor?

Yeni bir emlak işletmesi açacak kişinin taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapmış olması şartı aranacak. Ayrıca emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak. Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlüğünü tarafından, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden verilecek, yenilenecek ve iptal edilecek. Yetki belgesi, her bir işletme ve sözleşmeli işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve devredilemeyecek.

Yönetmelik ile emlakçı komisyon bedeline de sınırlandırma getirildi. Buna göre alım satıma aracılık hizmetine ilişkin hizmet bedeli oranı, satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde 4'ünden, kiralamalarda ise kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olamayacak.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgesi (MYK) nedir?

Mesleki Yeterlilik Belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen ‘Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarınca yapılan ölçme ve değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan kişilere verilen belgedir. Mesleki Yeterlilik Belgesi alınabilmesi için kişinin en az ilkokul mezunu olması şartı aranmaktadır.

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi (TTY) nedir?

Taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmek için emlak ofisleri adına düzenlenen belgeye ‘Yetki belgesi’ denir. Bu belge, Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilir.

Yetki Belgesi alınabilmesi için aranan şartlar:

• Meslek odasına kayıtlı olunması,

• Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,

• Meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında taşınmaz ticareti faaliyetinin bulunması,

• Sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması,

• Sorumlu emlak danışmanlarının;

o On sekiz yaşını doldurmuş,

o En az lise mezunu,

o İflas etmemiş,

o Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış,

o Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az 100 saatlik eğitimde başarılı,

o Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önceki son beş yıl içinde ortaöğretim mezunlarının en az on iki ay; ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının ise en az altı ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması gerekir.


Paylaş:

Aradığınız Ev İçin Sizi Arayalım

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir