İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Güzellikleri Bitmek Bilmeyen İstanbul’da Mutlaka Görülmesi Gereken 31 Tarihi Yer

İstanbul Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış, her yanı tarihi yapılarla süslü güzide bir şehir. Dolayısıyla İstanbul’a dair gidecek, keşfedecek yerler tükenmek bilmiyor. Biz de sizler için İstanbul’a gelip kati suretle gezip görmeniz gereken tarihi yerlerden bir derleme yaptık, buyrun İstanbul’daki tarihi yerler listesi…


1. Kız Kulesi

Maiden_tower
Hikayesi malumunuz, İstanbul denildiğinde aklımıza ilk gelen şey Kız Kulesi’dir. Aslında vapurla yanından geçip giderken gördüğünüzden çok daha büyük olan ve denizin ortasında bulunan yapıt, İstanbul’daki tarihi yerler listemizde 1 numarada. Şimdilerde ticari bir işletmeye dönüşse de siz kıymetini iyi bilin.

2. Çinili Köşk

2037-nhnmy-cinili-kosk-8157-950px
Fatih Sultan Mehmet’in av köşkü olan Çinili Köşk, dini bir amaç gütmeden yapılmıştır. İstanbul’un Fethi sonrasında yapılan köşk, Topkapı Sarayı’nın surlarını ve kapılarını saymazsak günümüze kadar değişmemiş olan tek yapıttır.

3. Yerebatan Sarnıcı

i6
İstanbul’da bulunan en büyük kapalı sarnıçtır. Ayasofya binasının batısında bulunur. Kapalı ve ıslaktır, aynı zamanda sularında hala kocaman balıklar yüzmektedir.
Bir tavsiye: Yerebatan Sarnıcı, Gülhane Parkı ve Ayasofya konum olarak birbirlerine yakın bulunduklarından, art arda gezilip zaman tasarrufu sağlanabilir, bilginize.

4. Haseki Hürrem Sultan Hamamı

orig_1135
Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında bulunur. Tarihi hamam Hürrem Sultan tarafından 1556-1557 yılları arasında devrin meşhur mimarlarından Sinan tarafından yapılmıştır.

5. Sultan Ahmet Camii

23639
Türkiye’ye gelen turistlerin dilinden düşürmedikleri yerdir. Mimarisi Sedefkar Mehmet Ağa’ya aittir. Bir diğer ismi ise Mavi Camii’dir. Bu yapıta sadece camii demek sanıyoruz yanlış olur zira içinde külliye, hamam, kasr, mektep ve dahası da bulunuyor.

6. Soğuk Çeşme Sokağı

soguk-cesme-sokagi-2
Topkapı Sarayı’ndan Gülhane Parkı’na doğru inen, kendi içinde restore edilmiş evler de barındıran, çeşit çeşit parke taşlarla örülü, taşıtların giriş izninin olmadığı şahane bir sokaktır. İstanbul’daki tarihi yerler listelerinde çok sık görmeseniz de biz Soğuk Çeşme sokağını görmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz.
Ek bir bilgi: Türk Deniz Kuvvetleri eski komutanı ve 6. Cumhurbaşkanımız olan Fahri Korutürk’ün evi de bu sokakta bulunuyor.

7. Ayasofya

331161_10150258088116899_5826045_o
Mimar Sinan’ın el emeği göz nuru olan yapıt, yaklaşık 15 yüzyıldır ayakta duruyor. Ayasofya’nın en eski restorasyonun Mimar Sinan’a ait olması yapının bugüne dek ayakta kalmasının en büyük sebebi anlayacağınız. İkinci bir sebep olarak ise, yapının temelinin tamamen suyun içinde oturması olarak gösterilir. Su, depremlerin etkisini bir miktar azalttığından yapıt İstanbul’daki depremlere karşı koyabilmiş. Ne mutlu!

8. Gülhane Parkı

Gülhane-Parkı-17
Cem Karaca’nın da aralarında bulunduğu ceviz ağaçlarıyla dolu park…
İstanbul’un en eski parklarından biridir, şimdilerde ikinci Lale Devri’nin yaşandığı yerdir, dondurma yemek için de idealdir.

9. Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahce-Sarayi-Giris-Ucreti
Beşiktaş’tan Eminönü’ne doğru giderken solunuzda kalan fevkaladenin fevkinde bir yapıt. Sarayın bize en ilginç gelen özelliği ise, her şeyin son derece simetrik bir biçimde yerleştirilmiş olması. İlk Osmanlı Meclis-i Mebusan’a da ev sahipliği yapan sarayın Selamlık bölümünde 100 kilo altın kullanılmış… Yanlış duymadınız, evet…

10. Rumeli Hisarı

İstanbul_5678
Geçmişte birçok konser ve organizasyona da ev sahipliği yapmış olan kale, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunur ancak şimdilerde bu tarz organizasyonlara kapalıdır.
Rumeli Hisarı’nın asıl inşaa ettirilme amacı ise Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinden önce, boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırılara karşı önlem almak istemesiymiş.
He bir de, tepeye çıktığınızda manzara müthiş ama bir o kadar da tehlikelidir, söylemedi demeyin.

11. Yedikule Zindanları

Yedikule-Zindanları2
Türkiye’nin en eski açık hava müzelerinden biridir ve İstanbul’daki tarihi yerler listelerinin gediklisidir. Yedikule Zindanları’nın adı sizi yanıltmasın, bu yapı bir zindan oluşturma fikriyle yapılmamıştır. Yedikule’nin inşaa sebebi, Bizans’a misafir gelen kralları ve yabancı saray mensuplarını ihtişamlı bir biçimde karşılamaktı.

12. Beylerbeyi Sarayı

beylerbeyisarayi-ooz5nbr9
1865 yılında inşa edilen saray, yabancı ziyaretçiler için konukevi olarak tasarlanmıştır. Yapımında ise yaklaşık 5000 işçinin emeği olan yapıtın inşaatı sırasında işçileri motive etmek adına, 400 kişilik müzisyen bir grup da çalıştırılmış ve böylelikle inşaat 4 yıl içinde tamamlanmış. Duy da inanma…

13. Çırağan Sarayı

3_20150104_001044
Çırağan Sarayı Beşiktaş ilçesinde oldukça işlek bir cadde olan Çırağan Caddesi üzerinde bulunur. Şimdilerde Çırağan Sarayı olarak anılan saray, 17. yüzyılda “Kazancıoğlu Bahçeleri” adıyla, bir süre de “Beşiktaş Sarayı” olarak anıldı.
Sultan Abdülaziz tarafından yapılan saray, şimdilerde içinde birçok lüks restorantı barındırdığı gibi, pek çok düğün ve organizasyona da ev sahipliği yapıyor.

14. Yıldız Sarayı

Yıldız-Sarayı-Büyük-Mabeyn-Köşkü
Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan 3.Selim’in annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmıştır. Yıllar boyunca fazlaca hırpalanan, yağmalanan, bahçe demirlerine kadar soyulan bir saray olmasına rağmen, aynı zamanda Türkiye’de ilk sinema gösteriminin yapıldığı yerdir. Bünyesinde de nefis bir kütüphane barındırır, bizden söylemesi…

15. Kapalıçarşı

ISTANBUL'UN KALBI TARIHI CARSILARINDA ATIYOR
İstanbul’un tam merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alır. Dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Yılda 91 milyon turisti ağırlayan çarşı kendi bünyesinde 5 cami, 1 mektep, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 sebil, 1 şadırvan, 24 kapı ve 17 han bulunduruyor.
Fatih Sultan Mehmet’in Kapalıçarşı’nın inşaatına başladığı yıl olan 1460 yılı, Kapalıçarşı’nın kuruluş yılı olarak kabul edilir.

16. Mısır Çarşısı

735_37-Misir-carsisi2
Eminönü’nde Yeni Camii’nin arkasında ve Çiçek Pazarı’nın tam yanında bulunur. Bizans zamanında Makro Envalos adında da bir çarşının aynı yerde bulunduğu rivayet edilir. Çarşının şimdi hali ise 1160 yılında Turhan Sultan tarafından Hassa baş mimarı Kazım Ağa’ya yaptırılmışır.
Unutmadan ekleyelim: İstanbul’a tam olarak hakim olmayan kişiler tarafından Kapalıçarşı ile karıştırılabilir. Bunun nedeni birbirlerine yakın olmaları ve ikisinin de kapalı birer çarşı olması kanaatimizce.

17. Tekfur Sarayı

Tekfur-Sarayı2
İstanbul’un Edirnekapı bölgesinde bulunur. Ayrı bir saraydan ziyade Edirnekapı ve Eğrikapı surlarına bitişik bir yapı olarak anılır. Sarayın inşaatına dair pek çok rivayet bulunuyor. Bir rivayete göre, saray ayrı bir yapı olarak Bizans İmparatoru Porfirogenetos döneminde, 10. yüzyılda yapılmış. Bu dönemde ikametgah olarak kullanıldığı düşünülse de yapı yıprandığı için ortada bunu dair kesin bir delil bulunmuyor.

18. Eyüp Sultan Camii

eyup-sultan-camii1
Adından da anlayacağınız üzere Eyüp ilçesinde bulunuyor. İlk olarak Fatih Sultan Mehmet tarafından 1458 yılında yaptırılan camii, bir depremden uzun süre sonra 1800 yılında Uzun Hüseyin Efendi tarafından tekrar yaptırılmış.

19. Hidiv Kasrı

Hidiv-Kasri
Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarında yer alan bir eserdir. 1907 yılında Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılmış, 1 kulesi olan, masal gibi bir mekandır.

20. Topkapı Sarayı

dolmabahce_sarayi-abdulmecit_odasi1
Topkapı Sarayı geze geze neredeyse bütün bir İstanbul’u gezmiş kadar yorar adamı. Kaşıkçı Elması’ndan tutun da, Hz. Muhammed’in Sakal-ı Şerif’ine kadar pek çok eser barındırır bünyesinde. Boğaz manzarası da harikadır.
Bir not: Harem Dairesi için acele edin zira 5’te kapanıyor.

21. Bayezid Camii

Beyazıt-Camii-nasıl-gidilir-ibadete-açık-mı-nerede-hakkında-bilgi
İstanbul’un Beyazıt semtinde bulunur. Sultan 2. Bayezid tarafından yaptırılmış olan camii, İstanbul’da yer alan en acayip akustiğe sahip yapılardan biridir.

Paylaş:
Etiketler:

Aradığınız Ev İçin Sizi Arayalım

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir